Проучване показва, че 20% от заразените с COVID-19 биват диагностицирани с психиатрично разстройство

...
Проучване показва, че 20% от заразените с COVID-19 биват диагностицирани с психиатрично разстройство
Коментари Харесай

Проучване: 1 от 5 с COVID-19 развива психично заболяване след месеци |

Проучване демонстрира, че 20% от заразените с COVID-19 биват диагностицирани с психиатрично разстройство в границите на 90 дни, съобщава Ройтерс.

Изследването, оповестено в списанието The Lancet Psychiatry , анализира електронни здравни досиета на 69 милиона души в САЩ, в това число над 62 000 случая на COVID-19.

Тревожността, депресията и безсънието са най-често срещани измежду възобновените пациенти с COVID-19 в изследването, които са развили проблеми с психологичното здраве, а изследователите откриват и доста по-високи опасности от деменция.

„ Хората се тормозят, че оживелите от COVID-19 ще бъдат изложени на по-голям риск от проблеми с психологичното здраве и нашите констатации демонстрират, че това е евентуално “, сподели Пол Харисън, професор по психиатрия в английския Оксфордски университет.

Лекарите и учените по целия свят би трябвало незабавно да проверяват аргументите и да идентифицират нови лекувания за психологични болести след COVID-19, сподели Харисън.

Проучването откри още, че хората с предшестващо психологично заболяване са с 65% по-голяма възможност да бъдат диагностицирани с COVID-19 от тези без.

Саймън Уесли, професор по психиатрия в King’s College London, сподели, че констатацията, че хората с психологични разстройства също са изложени на по-висок риск от заразяване с COVID-19, повтаря подобни констатации при предходни огнища на инфекциозни болести.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР